15.04.2020_Cât de ușor se poate transmite coronavirusul? Un experiment ne arată cum ne putem proteja mai eficient



Un experiment realizat de o echipă de cercetători japonezi arată cât de ușor se poate transmite coronavirusul, inclusiv prin micropicături de salivă ce au dimensiuni mai mici de a mia parte dintr-un milimetru. Potrivit studiului, acestea pot rămâne în aerul din spațiile închise timp de 20 de minute. Totodată, cercetătorii oferă și soluția prin care ne putem proteja mai eficient: deschiderea geamului sau a ușii pentru a aerisi spațiul, eliminându-se în acest fel micropicăturile.

Cercetările din Japonia arată faptul că virusul COVID-19 se poate tranmite chiar și prin purtarea unei simple conversații cu altă persoană, scrie Adevărul.

Studiul a fost realizat prin folosirea unor dipozitive performante, precum camere video şi lumini laser, puse la dispoziție de televiziunea publică japoneză NHK, care a filmat întrgul experiment cu un grup de cercetărori, pentru a capta mișcarea micropicăăturilor. În urma experimentului, oamenii de știință au observat că micropicăturile, ce pot fi ale unui pacient cu COVID-19, sunt emise de fiecare dată când vorbim. Mai mult decât atât, aceștia au mai demonstrat și că, cu cât debitul verbal este mai mare, cu atât microparticulele sunt transmise mai ușor și într-o cantitate mult mai mare.

Din acest motiv , chiar dacă doi oameni stau la distanța recomandată și poartă o simplă conversație, contaminarea tot poate avea loc cu ușurință.

OMS, Organizația Mondială a Sănătății a recmandat ca oamenii să păstreze o distanță socială de cel puțin un metru distanță. Însă, în unele cazuri aceasta tot nu este suficientă pentru a opri răspândirea virusului, arată studiile recente. Totodată, se pare că aerisirea camerelor și spațiilor comerciale este foarte importantă.

Noul studiu oferă o perspectivă mai amplă asupra răspândirii rapide a coronavirusului. Chiar dacă au mai fost realizate cercetări, acestea s-au axat în mare parte, pe studiul propagării COVID-19 în urma strănutului sau a tusei unui pacient testat pozitiv, care emit are emit picături mai mari de 1 milimetru ce pot fi văzute folosind o cameră video obişnuită. NHK a descoperit că picăturile din strănut cad rapid pe pământ şi nu foarte departe.

Acestea plutesc cu ușurință în aer. De exemplu, un singur strănut sau o tuse poate produce 100.000 micropicături, care rămân în aer mai bine de 20 de minute. „Acestea pot purta mulţi viruşi. Le producem când vorbim tare sau când respirăm greoi. Cei din jurul nostru le inhalează şi aşa se răspândeşte virusul. Începem acum să vedem acest risc“, afirmă Kazuhiro Tateda, şeful Asociaţiei pentru Boli Infecţioase din Japonia, potrivit Adevărul.

Experimentul a simulat o situație în care 10 oameni s-ar afla într-un spațiu închis, de mărimea unei săli de clasă -, iar cineva testat pozitiv cu COVID-19 ar tuși sau ar strănuta. După 20 minute după tuse, micropicăturile încă plutesc în aer şi s-au împrăştiat în întreaga încăpere. Dar în momentul o fereastră a fost deschisă, microparticulele au fost eliminate de circulația aerului prin încăpere.

https://editiadedimineata.ro/cat-de-usor-se-poate-transmite-coronavirusul-un-experiment-ne-arata-cum-ne-putem-proteja-mai-eficient/?fbclid=IwAR1esS4kmD8hF9B-7S2tOt66XSz3auCKOBhHsoQkobwAdKvqEoS7T-iQK-8

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu