linişte...(cea de azi)

SCANDALUL DE PLAGIAT, ACOPERIT CU ELIMINAREA LUI BLAGA – DNA a fost nevoit sa scoata un dosar gras pe piata.
Vasile Blaga a fost pus sub urmarire penala pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca a colectat bani grei pentru campania prezidentiala a lui Traian Basescu din 2009.
Pentru ca spectacolul judiciar sa fie maxim, a fost chemata si Elena Udrea la DNA Ploiesti.
Vasile Blaga a demisionat fortat de la sefia PNL

Era nevoie de un super-dosar ca sa se acopere bomba atomica detonata ieri la PICCJ, prin autodenuntul lui Sebastian Ghita, in care a acuzat ca o grupare din guvern a falsificat, in 2012, Raportul privind teza de doctorat a sefei DNA Laura Kovesi, astfel incat sa nu se dea un verdict de plagiat.
Dosarul detonat miercuri, 28 septembrie 2016, de DNA a fost cel al liderului PNL, Vasile Blaga, precum si al Elenei Udrea, ambii chemati la DNA-Ploiesti.
Vasile Blaga a fost pus sub urmarire penala astfel incat acesta a fost silit sa demisioneze de la presedintia PNL, conform statutului acestui partid.
Ramane un mister de ce acest dosar-bomba a fost instrumentat la DNA-Ploiesti, cum s-a atras tocmai la acest parchet competenta in aceasta cauza.
Din informatiile pe care le avem, la baza dosarului lui Blaga ar sta un denunt al fostului director al Transelectrica, Horia Hahaianu, la randul sau cercetat intr-un alt dosar aflat pe rolul DNA, unde este acuzat de luare de mita si complicitate la folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de foloase, respectiv, dosarul in care sunt cercetati fostul judecator CCR Toni Grebla si deputatul Iulian Iancu.
Ajuns in cursul diminetii la DNA Ploiesti, Vasile Blaga a stat circa doua ore si jumatate la audieri, la iesire declarand ca in cazul in care i se va cere de catre partid sa demisioneze, o va face.
Se pare ca acest lucru s-a intamplat, din moment ce, dupa aproximativ o ora, a anuntat ca isi da demisia din functia de co-presedinte al Partidului National Liberal.
Ulterior, in jurul orelor 13.00, s-a prezentat la sediul DNA Ploiesti si Elena Udrea, existand informatii potrivit carora aceasta ar fi fost citata in calitate de martor in dosarul lui Vasile Blaga.



Atat Vasile Blaga, cat si Elena Udrea au fost asistati in timpul audierilor de avocatul Cristian Ene.

Iata comunicatul DNA nr. 1232/VIII/3 din 28 septembrie 2016 privind acuzatiile aduse lui Vasile Blaga, fostului primar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan si a fostului CEO al IT Romsys Horatiu Berdila:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus efectuarea urmaririi penale fata de urmatorii suspecti:
STEFAN GHEORGHE, la data faptelor vicepresedinte al unui partid aflat la guvernare si primar al municipiului Piatra Neamt, sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta si folosirea influentei functiei de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite
BERDILA HORATIU BRUNO, reprezentant al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta
BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare si senator in Parlamentul Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
La nivelul anului 2009, in cadrul formatiunii politice aflate la guvernare a existat o intelegere vadita intre persoane cu functii de conducere, si anume secretarul general Blaga Vasile si vicepresedintele Stefan Gheorghe, in sensul obtinerii de bani pentru partid. Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa 'cotizeze' pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte.
In acest sens, suspectul Stefan Gheorghe, in calitate de vicepresedinte al partidului aflat la guvernare, si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana. Respectiva persoana fusese agreata de suspectii Stefan Gheorghe si Blaga Vasile si a fost dispusa sa contribuie - indirect - la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica catre diverse societati indicate.
In perioada 2011 – 2012, suspectul Stefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii nationale din domeniul energiei, se urmarea obtinerea de bani pentru partid. Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala – prin licitatii trucate – cu firma suspectului Berdila Horatiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.
Astfel, in perioada 2011 – 2012, suspectul Stefan Gheorghe i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa, ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de Berdila Horatiu Bruno o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT.
In paralel, Stefan Gheorghe i-a promis lui Berdila Horatiu Bruno ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma omului de afaceri sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb, a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru formatiunea politica din care facea parte suma totala de aproximativ 25.000.000 lei.
Primirea in mod repetat de catre suspectul Blaga Vasile, in perioada 2011 – 2012, in trei randuri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum si de la suspectul Stefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a caror provenienta avea cunostinta, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfintirea intelegerii anterioare.
Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

sursă foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu