Trahanache: (în picioare) Orele sunt înaintate! Poftiţi, poftiţi, stimabililor: avem cestiuni arzătoare la ordinea zilii... (şade)

(Toată lumea s-a aşezat la locul său.)
Caţavencu: (cu modestie) D-le preşedinte, vă rog, cerusem şi eu cuvântul...
Trahanache: Da, (binevoitor) da, stimabile. Aveţi cuvântul. Poftiţi la tribună!...
(Mişcare în grupul lui Caţavencu.)
Caţavencu: (ia poză, trece cu importanţă printre mulţime şi suie la tribună; îşi pune pălăria la o parte, gustă din paharul cu apă, scoate un vraf de hârtii şi gazete şi le aşază pe tribună, apoi îşi trage batista şi-şi şterge cu eleganţă avocăţească fruntea. Este emoţionat, tuşeşte şi luptă ostentativ cu emoţia care pare a-l birui. - Tăcere completă. Cu glasul tremurat.) Domnilor!... Onorabili concetăţeni!... Fraţilor!... (plânsul îl îneacă.) Iertaţi-mă, fraţilor, dacă sunt mişcat, dacă emoţiunea mă apucă aşa de tare... suindu-mă la această tribună... pentru a vă spune şi eu... (plânsul îl îneacă mai tare.)... Ca orice român, ca orice fiu al ţării sale... în aceste momente solemne... (de abia se mai stăpâneşte) mă gândesc... la ţărişoara mea... (plânsul l-a biruit de tot) la România... (plânge. Aplauze în grup)... la fericirea ei!... (acelaşi joc de amândouă părţile)... la progresul ei! (asemenea crescendo)... la viitorul ei! (plâns cu hohot. Aplauze zguduitoare.)
Ionescu, Popescu, Toţi: (foarte mişcaţi) Bravo!

Caţavencu: (ştergându-se repede la ochi şi remiţându-se d-odată; cu tonul brusc, vioi şi lătrător) Fraţilor, mi s-a făcut o imputare şi sunt mândru de aceasta!... O primesc! Mă onorez a zice că o merit!... (foarte volubil.) Mi s-a făcut imputarea că sunt foarte, că sunt prea, că sunt ultra-progresist... că sunt liber-schimbist... că voi progresul cu orice preţ. (scurt şi foarte retezat.) Da, da, da, de trei ori da! (aruncă roată priviri scânteietoare în adunare. Aplauze prelungite.)
Caţavencu: Da! (cu putere din ce în ce crescândă.) Voi progresul şi nimic alt decât progresul: pe calea politică... (îngraşă vorbele.)
Popescu: Bravo!
Caţavencu: Socială...
Ionescu: Bravo!
Caţavencu: Economică...
Popescu: Bravo!
Caţavencu: Administrativă...
Ionescu: Bravo!
Caţavencu: Şi... şi...
Ionescu, Popescu, Grupul: Bravo! Bravo!
Trahanache: (clopoţind) Rog, nu întrerupeţi pe orator, stimabile...
Caţavencu: (cu tărie) Nu mă tem de întreruperi, venerabile domnule preşedinte... (cătră adunare şi mai ales cătră grup, cu tonul sigur.) Puteţi, d-lor, să întrerupeţi, pentru că eu am tăria opiniunilor mele... (reintrând în tonul discursului şi îngrăşând mereu vorbele) şi... şi... finanţiară. (Aplauze prelungite.)... Da, suntem ultra-progresişti, da, suntem liber-schimbişti... Or... conduşi de aceste idei, am fundat aci înoraşul nostru "Aurora Economică Română", soţietate enciclopedică-cooperativă, independentă de cea din Bucureşti... pentru că noi suntem pentru descentralizare. Noi... eu... nu recunosc, nu voi să recunosc epitropia bucureştenilor, capitaliştilor, asupra noastră; căci în districtul nostru putem face şi noi ce fac dânşii în al lor...
Grupul: (aplauze) Bravo!
Caţavencu: Soţietatea noastră are de scop să încurajeze industria română, pentru că, daţi-mi voie să vă spui, din punctul de vedere economic, stăm rău...
Grupul: (aplauze) Bravo!
Caţavencu: Industria română e admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire. Soţietatea noastrăă dar, noi, ce aclamăm? Noi aclamăm munca, travaliul, care nu se face de loc în ţara noastră!
Grupul: Bravo! (aplauze entuziaste.)
Trahanache: (clopoţind) Stimabile... nu...
Caţavencu: Lăsaţi, d-le preşedinte, să întrerupă... nu mă tem de întreruperi!... În Iaşi, de exemplu, - permiteţi-mi această digresiune, este tristă, dar adevărată! - în Iaşi n-avem nici un negustor român, nici unul!...
Grupul: (mişcat) A!
Caţavencu: Şi cu toate aceste toţi faliţii sunt jidani! Explicaţi-vă acest fenomen, acest mister, dacă mă pot exprima astfel!
Grupul: Bravo! (aplauze.)
Caţavencu: Ei bine! Ce zice soţietatea noastră? Ce zicem noi?... Iată ce zicem: această stare de lucruri este intolerabilă! (aprobări în grup. Cu tărie.) Până când să n-avem şi noi faliţii noştri?... Anglia-şi are faliţii săi, Franţa-şi are faliţii săi, până şi chiar Austria-şi are faliţii săi, în fine oricare naţiune, oricare popor, oricare ţară îşi are faliţii săi (îngraşă vorbele.)... Numai noi să n-avem faliţii noştri!... Cum zic: această stare de lucruri este intolerabilă, ea nu mai poate dura!...
(aplauze frenetice. Pauză. Oratorul soarbe din pahar şi aruncă iar priviri scânteietoare în adunare. În momentul acesta mai mulţi inşi se mişcă în fund, pe unde apare Cetăţeanul turmentat şi Ghiţă în ţivil.)

I.L.Caragiale - O scrisoare pierdută (1884), ACTUL III, SCENA V


"Doamnelor și domnilor parlamentari, doamnelor și domnilor musafiri, m-aș fi adresat și Guvernului, dar el este ocupat. Dar nu-i bai, la el am fost deja. Sunteți un nou Parlament, dar mă bucur că ați avut răbdare să mă așteptați în sală și vă mulțumesc pentru primirea foarte frumoasă. Vă doresc succes și un mandat plin de realizări.
Aș fi vrut astăzi, în condiții normale, la început de mandat să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România, despre centenar în 2018, vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern. Aș fi putut vorbi despre proiectul de țară, cu toții ne dorim în definitiv o Românie puternică și prosperă. Dar vremurile nu sunt obișnuite și suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Națiunea e în alertă. E vie. E atentă și e foarte nemulțumită. O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele zile arată că țara merge în direcția greșită, în proporție de 80%.
Doamnelor și domnilor, cum s-a ajuns aici la doar o lună de la alegeri. În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie.
Dar după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce-ți pohtit, grija ce-ați avut-o se vede că nu e ceea ce ați avut în campanie. Grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor și românii sunt revoltați. Asta e situația. Ce facem, dragilor? Care sunt soluțiile? Care e marja de manevră să ieșim din acest pas.
Retragerea ordonanței 13 și eventual demiterea chinuită a unui ministru e cu certitudine prea puțin. Alegeri anticipate însă sunt în această fază prea mult. Asta e marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția. Păi în mod natural cel care a creat problema. PSD.
Ați obosit deja? (către parlamentarii PSD și ALDE care ies din sală, n.red.) Ghinion.
Președinții celor două Camere acreditează ideea că eu nu aș digera rezultatul votului. Cică aș dori răsturnarea guvernului legitim. Nu. Fals! Ați câștigat! Acum guvernați! Dar nu oricum. Legiferați pentru România, nu pentru un grup de politicieni penali. Lumea m-a votat pentru că v-a crezut. Sunt mari așteptări din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare transparentă, predictibilă. Nu vă bateți joc de România! Nu puneți România în dificultate, păstrați trendul ascendent. Păstrați creșterea economică. Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali.
Dacă PSD nu rezolvă această criză rapid, voi convoca consultări la Palatul Cotroceni.
Ce fel de națiune vrem să fim? Vrem să fim o națiune puternică, prosperă? O națiune care se poate mândri cu o justiție independentă? O națiune în care autoritățile colaborează loial. O națiune cu un Parlament puternic, cu un guvern performant? Sau vrem să fie o națiune slabă, disprețuită, care pune totul în joc pentru a salva din situații dificile? Merită România acest sacrificiu pentru câțiva politicieni? Aceasta e întrebarea, acest scopul referendumului. O națiune se construiește cu politicieni integri la vârful statului. Asta îmi doresc eu pentru România.
Pentru a aflat voința suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aștept răspunsul de la Parlament. Imediat după ce îl primesc, voi convoca referendumul.
Probabil ați urmărit imaginile de la demonstrațiile din ultimele zile. Imaginea aceea din Piața Victoriei cu luminile. Când politicienii au vrut să ducă țara în întuneric, românii au adus lumina. Democrația nu este niciodată de la sine înțeleasă. Pentru multă democrație este nevoie de multă educație. Îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție autentică de democrație.
Să păstrăm așadar democrația vie și țara curată, la propiu și la figurat. Pentru generațiile care vin după noi, pentru viitorul României!"


Tot ce se intampla in prezent in Romania, incepand cu miscarile de strada si terminand cu amestecul CSM si al marilor parchete in politica este rezultatul unui plan de lovitura de stat bine gandit.
Lovitura de stat al carui personaj si instigator principal este presedintele Klaus Iohannis – mutulica al nostru care a renuntat brusc la postura de autist si actioneaza cu iresponsabilitate impotriva Guvernului, fara sa tina cont de votul din decembrie 2016. Fara sa-i pese ca e pe punctul de a declansa un raboi romano-roman, care sa degenereze in confruntari de strada, posibil cu victime, doar pentru ca vrea mortis un nou guvern al lui.
Un personaj atat de limitat (gainar de case dovedit de justitie, care ne-a aburit ca le-a dobandit din meditatii, dar ce sa vezi, nu a platit nimic la fisc) nu putea avea capacitatea sa miste nimic daca nu era ajutat. Cand il auzi pe Iohannis ca vorbeste de “penali”, de moralitate, iti vine sa emigrezi din Romania pe motiv de “Ghinion”.
Din nefericire pentru Romania, viselor meschine ale lui Klaus Iohannis i s-au raliat:
- ramasite ale Binomului (un grup de magistrati din CSM, DNA si PICCJ, care se simt in pericol din cauza abuzurilor comise) si care au ajuns sa se implice pe fata in politica in disperarea de a nu-si pierde privilegiile si chiar libertatea;
- elemente ale propagandei antiromanesti din interior (organe de presa platite de servicii si ONG-urile finantate de Soros);
- multinationalele care isi trimit angajatii in strada nemultumite de noua politica a guvernului PSD, care pentru prima data in Romania a marit salariul minim cu 100 euro si a luat masuri ca firmele straine sa nu mai poata sa isi transfere profiturile afara, prin contracte fabuloase de consultanta, fara a fi impozitate;
- o parte din electoratul care nu a votat cu PSD la alegerile din decembrie 2016 – din care multi sunt tineri, infiorator de neinformati si manipulati, care gasesc o forma mondena de distractie in a iesi in strada - si pentru care nu conteaza niciun argument decat “Jos Guvernul PSD”. Acesti tineri sunt incapabili sa vada ca salariul minim a fost marit de la 1000 la 1450 lei si ca s-au eliminat sute de taxe si impozite. Am auzit pe unii care spuneau ca nu vor ca pensionarii sa fie asistati social, din contributiile lor, de parca oamenii nu si-ar fi platit o viata contributia la pensie. Culmea, Guvernul PSD a dat gratuitate tinerilor pe CFR incepand cu 1 februarie 2017, iar mii de tineri au invadat azi trenurile sa vina la Bucuresti sa ceara caderea PSD;
- ambasade obtuze si interesate, care se fac ca nu vad abuzurile politico-juridiare din Romania si impiedica orice modificari la legile justitiei, pentru ca lor le convine haosul;
Si mai cred ca SRI este profund implicat in destabilizarea Guvernului Grindeanu. La fel cum exista forte dinspre Bruxelles, SUA, Ungaria, Olanda, Germania si Rusia, care nu vor sa ne dezvoltam si sa devenim un stat puternic, cu adevarat suveran. Pentru ca din punct de vedere economic e bine pentru altii ca noi sa ramane o tara de consum, furnizoare de mana de lucru calificata care accepta sa fie platita ieftin.
Iata deci fortele cu care PSD se confrunta. Sunt foarte puternice.
Dar si PSD are arme care pot sa-i asigure victoria. As spune ca are toti asii in maneca, daca stie sa ii foloseasca:
- Guvernul;
- majoritatea parlamentara;
- programul exceptional de Guvernare, care este primul program structural aplicat Romaniei. Un program matematic de dezvoltare, care a functionat in alte state europene unde a fost implementat;
- majoritatea tacuta a electoratului roman;
- imaginea de forta politica aparatoare a intereselor nationale; daca vor aparea amenintari reale impotriva Romaniei, electoratul roman se va mobiliza imediat si in numar impresionant in jurul acestui partid;
Ghinion insa pentru Romania! PSD nu stie sa comunice si sa actioneze! Intreaga forta a PSD e blocata de lipsa de hotarare a presedintelui Liviu Dragnea!
- PSD a gresit ca nu l-a suspendat imediat din functie pe Iohannis in ianuarie 2017, pentru incalcarea grava a art. 80 din Constitutie, cand acesta s-a dus in Piata Universitatii sa instige si sa se ralieze marsului protestatarilor catre Guvern, desi presedintele avea obligatia sa fie un mediator intre stat si societate, si nicidecum un incitator la caderea Guvernului numit de el insusi in functie cu cateva saptamani inainte; Nu conta finalitatea votului la referendum, ci demonstrarea fortei partidului. Tot sistemul de forta s-ar fi predat odata cu suspendarea;
- Dragnea si Grindeanu au facut o greseala imensa numind la Ministerul Justitiei un ministru incapabil sa comunice coerent si sa exploateze uriasa baza de date despre abuzurile sistemului de politie politica care au revoltat intraga tara. Nu am auzit nimic despre evidentele erorilor judiciare; inventarul nominal al procurorilor cu achitari si sumele platite ca despagubiri de stat pentru erorile procurorilor; nu am auzit nimic de actiuni disciplinare impotriva procurorilor care fac de o luna de zile politica la televizor ori cereri de revocare pentru incapacitate profesionala si de management;
- Dragnea si intregul partid nu au luat nicio pozitie oficiala impotriva abuzurilor din sistemul de justitie – cu exceptia unor declaratii anemice pe ici pe colo – desi intreaga populatia astepta de la ei Legea raspunderii magistratilor! Dragnea a devenit o frana in fata asteptarilor electoratului, lasand sa se inteleaga ca pentru el nu e o prioritate raspunderea magistratilor si creind impresia ca ii este frica;
- Guvernul PSD nu a avut curaj sa acuze public ca avem parte de manifestatii ilegale, fara autorizatii, sa aplice legea si sa dea amenzi; sa acuze fortele care instiga la destabilizarea statului, asa cum Basescu si oricare alta forta politica au facut-o/ar fi facut-o;
- Guvernul PSD a dat Ordonanta 13/2017 cu termen de intrare in vigoare in 10 zile, expunandu-se astfel unei perioade de presiune concertata care trebuia evitata. Daca tot au facut acest pas, trebuia sa il faca cu intrare in vigoare imediata, mai ales ca decizia era oportuna si justificata, iar ordonanta era una buna si necesara pentru cei care stiu despre ce vorbesc;
- Dragnea a facut sambata 4 februarie 2017 un pas inapoi impardonabil din punct de vedere politic, care a aruncat in aer credibilitatea si capacitatea partidului. Nu poti sa iesi cu doua zile anterior in public si sa spui ca nu retragi ordonanta, iar peste doua zile sa spui ca o retragi fara ca situatia in strada sa se schimbe. Mai ales cand intreg partidul ti-a acordat sustinerea si s-au facut presiuni din toate judetele pentru organizarea unor contra-manifestatii. S-a primit ordin din afara? PSD a fost tradat? Va trebui sa aflam peste un timp, la fel ca in cazul lui Ponta, ca a existat un santaj extern sa se semneze o lista de porunci sau alte minuni de genul asta?
Iata cum un Program de guvernare exceptional pentru Romania va fi distrus de fortele antiromanesti prin dezinformare si manipulare si mai ales prin lipsa de curaj si determinare a liderului PSD Liviu Dragnea.
PSD se dovedeste un partid slab nu pentru ca este, ci pentru ca are un presedinte slab. Asa se intampla cand decizia partidului apartine unui singur om! E vina PSD, ca mentine inca sistemul de conducere stalinist al “tatucului” care confisca partidul. “Tatucul” care se inchide in turn de fildes, nu mai accepta critici si care se rupe de realitate dar vrea sa decida totul in ograda lui.
Daca tatucul unic si plenipotent ia decizii gresite, partidul pierde. La fel s-a intamplat si in cazul lui Ponta, cand electoratul credea ca Ponta conduce partidul cu mana de fier, si el semna porunci in fata lui Barosso, facea coabitare cu Basescu si se intalnea in vie cu Kovesi.
Si Dragnea, ca si Ponta, s-au dovedit a fi paralizati in actiunile lor politice de pietrele de moara agatate de picioarele lor prin dosarele penale care le-au fost inventate de sistemul de politie politica. Probabil ca i-a paralizat teama de inchisoare. Ambii au dat inapoi cand era loc de pas inainte. Pe ambii i-a invins sistemul!
Ce n-am inteles la Liviu Dragnea e ca acesta parea ca a invatat din lectia Victor Ponta. Asta e cand iti lipseste curajul! Daca nu ai stofa de erou si nu esti in stare sa iti dai viata pentru cauza ta, mai bine te intorci la Teleorman.

PS – Lovitura de stat continua! Mai exista barbati de stat in PSD sa salveze tara in al 12-lea ceas sau vor sari in curand cu totii gardul din spatele Guvernului?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu