12.03.2020_Milioane de oameni au fost, probabil, infectați cu coronavirus

Mă uitam la două chestii: e puțin probabil ca doar o sută și ceva de mii de oameni să fi fost infectați de coronavirusul sufletului, respectiv la strategiile de testare.
În UK, de exemplu, dacă ai simptomele, ești testat doar dacă ai călătorit recent în afara țării sau dacă te-ai întâlnit cu o persoană despre care știi sigur că a fost infectată. Ce se întâmplă dacă ai luat virusul din metroul londonez sau din altă parte?
Am doi colegi de muncă ce locuiesc în Stevenage, unde a fost descoperit un caz. Dacă respectivul a fost la Tesco și a pus mâna pe diverse, probabilitatea e destul de mare ca unul dintre colegi să fi adus virusul la birou. Toată lumea pune degetul pe cititorul de amprentă la intrarea în clădire.
De vreo trei zile, mă încearcă o durere de cap ușoară, iar vreo două zile am avut o stare febrilă. Nu cred că am avut febră, sau n-am simțit-o, dar am avut senzația aia că ard pe interior. Poate fi la fel de bine de la culcat târziu, recte oboseală. Poate la fel de bine să fie virusul. Am cum să știu? Nu.
Majoritatea celor care au contractat virusul sunt asimptomatici sau au simptomele unei răceli ușoare sau sunt pur și simplu purtători. Pentru astea nu ești testat. Dacă ai avut simptome ușoare, poate ai luat paracetamol și ți-a trecut. Ai avut virusul? Nu l-ai avut? Cine știe.
Ce trebuie reținut e că declarația lui Merkel nu e deloc departe de adevăr: până la 70% din populație va fi infectată. E foarte posibil ca 30% să fi fost deja, dar sistemul imunitar să-și fi făcut treaba.
În concluzie, dracu’ nu e chiar atât de negru. Problema însă e la cei cu alte complicații medicale, cu boli cronice șamd. E un virus enervant care, pe de o parte, slăbește imunitatea și, pe de alta, în caz de complicații (sau existența unor boli cronice – diabet, hipertensiune etc.), cauzează reacții violente ale aceluiași sistem imunitar, reacții care duc la atacarea celulelor sănătoase.
Dacă te uiți pe statistici, 80% sunt cazuri ușoare. Dacă iei în considerare contextul teoretic de mai sus, cazurile ușoare ar reprezenta vreo 8%, câtă vreme 90% probabil că nici măcar n-au fost raportate.
Practic, habar n-avem care e realitatea din teren. Implicațiile însă sunt mult mai mari și pe mult mai multe planuri. De exemplu, economice. Dar trăgând linie, se mizează mai mult pe imunitatea populației și pe neaglomerarea sistemului medical. Și nici n-ar putea fi altfel.
Vedeți clipul de mai jos (versiunea scurtă doar despre coronavirus aici) ca să vă faceți o idee despre cât de nepregătiți suntem, ca specie, în fața unui virus – și nu e vorba doar de sistemul american, ci de toate.
https://www.subiectiv.ro/milioane-infectati-coronavirus.html?fbclid=IwAR3vPbvKPQ-yBo79WsxeNmcFDbfZa9K9IxpOoNjQGFCvMr85EgNy9r7eBUI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu