15.04.2020_Faceti rai din ce aveti!

Aura Porim
Mutat la țară - viața fără ceas
5 aprilie la 17:52 ·

Va salut! Postarea mea nu se adreseaza celor mutati la tara, din acest grup, ci acelora care inca au indoieli, inca mai au nevoie de un ghiont ca sa ia decizia...
Ministrul agriculturii indemna azi fermierii, taranii, sa iasa in ogoare si sa lucreze pamantul, ca sa avem ce papa la toamna. Nu-i asa ca e ironic?
Orasenii sunt eroi stand acasa, pe canapea, taranii sunt eroi daca muncesc... asa cum au muncit si pana acum.
Doar ca la toamna, cand supermarketurile nu vor mai avea ce sa puna pe rafturi din import, oraseanul comod (ca sa nu il numesc lenes) se va plange ca sunt scumpe rosiile si cartofii.
Zilele astea, mai multe persoane, prieteni, colegi, mi-au spus: ce bine de tine, ca ai unde iesi, la gradina, te plimbi, aer curat..
Dragii mei, cautati printre rudele voastre in varsta, o bunica, o matusa care are o palma de gradina si nu mai are putere sa o lucreze.. mergeti si dati-i o mana de ajutor, puneti-i niste straturi, arpagic, radacinoase, vedeti cum e sa lucrezi pamantul.
E truda, e transpiratie, praf, vant, soarele iti arde fata.
Nu e totul zen, idilic, la tara! Si mai ales daca nu esti la prima tinerete sau ai probleme de sanatate. Pamantul cere maini sanatoase, spate sanatos.
Duceti-va copiii si invatati-i ca mancarea nu creste in supermarket, invatati-i sa gradinareasca, apoi sa creasca pasari, animale...
Am avut nemaipomenita sansa (desi au fost valuri ale vietii care m-au dus intr-acolo) sa cresc la tara, sa particip la toate muncile agricole, alaturi de bunica mea, sa invat cum se produce mancarea, si sa respect mainile trudnice.
Habar nu aveam atunci, ca, dupa ani de facultate si ani in campul muncii de birou, aveam sa gasesc cea mai mare fericire in petecul meu de gradina, transformand un teren viran intr-un mic rai productiv, atat cat am, atat cat pot.
Urmeaza o criza alimentara, nu o spun eu, o spun cei mai realisti specialisti din domeniul economic.
Incepeti cu oricat de putin, cei care stati la bloc, cultivati in ghivece, cei care aveti curti cu gazon, incepeti si cultivati, in paturi inaltate, incepeti cu suprafete mici, dar nu mai irositi pamantul.
Si asa ne-a mai ramas putin pamant, la cat s-a vandut strainilor... Cresteti hrana, nu gazon!
Faceti rai din ce aveti!
Si daca aveti posibilitatea, cumparati pamant, o casuta la tara si creati-va conditii ca la oras.
Vremurile se schimba dramatic, viitorul este in online si in comunitati mici.
Era globalizarii apune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu